Verzorging

Konijn optillen

Konijnen houden er helemaal niet van om opgetild te worden. Ze staan het liefst met alle vier de pootjes stevig op de grond. Konijnen zijn immers prooidieren; iedere beweging van bovenaf herinnert de konijnen aan een roofdier, die geen fijne plannen met ze heeft!. Ga daarom altijd eerst op uw hurken zitten. Sommige mensen tillen hun konijn aan het nekvel op, dit heeft echter niet onze voorkeur. Als het niet anders kan, zorg dan altijd dat u zo snel mogelijk het kontje van het konijn met uw andere hand ondersteunt. Kinderen hebben vaak de neiging om hun konijn op te tillen, dit i beter van niet. Het konijn kan krabben, spartelen en zelfs bijten. Door schrik of pijn laat het kind het konijn vallen, met alle gevolgen van dien.

Onze voorkeur van optillen gaat als volgt: Zet 1 hand onder het lijfje achter de voorpoten en de andere hand onder het kontje. Til het konijn rustig op en houdt het konijn zo snel mogelijk tegen u aan. Zorg er voor dat u het konijn altijd goed vast hebt. Laat het konijn nooit vallen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto via BunnyBunch.nl)


Vachtverzorging

Konijnen zijn ongeveer elke 3 maanden in de rui. Doordat konijnen zich wassen, likken ze al het losse haar naar binnen. Een konijn kan het opgelikte haar niet uitbraken. Het opgelikte haar zal met het voedsel het lichaam verlaten. Dit kan alleen als de darmwerking goed is. Het is daarom erg belangrijk om uw konijn te borstelen zodra de rui begint. Iedere dag dient het konijn te beschikken over voldoende hooi en beweging. Dit alles is noodzakelijk om de kans op haarballen te verminderen.

Controleer daarnaast regelmatig de vacht op ongedierte en kale plekken. Hoe sneller een probleem wordt geconstateerd, hoe sneller het probleem al dan niet met behulp van een dierenarts kan worden behandeld.

 

Nagels knippen

Nagels groeien altijd door; let er daarom op dat de nagels niet te lang worden. Met te lange nagels zou het konijn zich kunnen bezeren.
In het ergste geval kunnen de nagels zo lang en krom worden dat ze in het voetje terug groeien. U kunt de nageltjes van uw konijnen zelf knippen, hiervoor zijn speciale nagelschaartjes te koop. Een veilige manier om niet in het leven te knippen, is om slechts het stukje nagel te knippen, wat voorbij de haargrens groeit. Durft u zelf de nageltjes niet te knippen of lukt het niet, dan kunt u altijd contact opnemen met de dierenarts om de nageltjes te laten knippen. Ook wij kunnen u helpen met het knippen van de nagels van uw konijn.

 

Gebit controleren
De tanden en kiezen van een konijn groeien levenslang door. Als de tanden slecht of verkeerd afslijten omdat het konijn verkeerde voeding krijgt, of niet voldoende hooi eet, dan kan er een verkeerde stand van de tanden ontstaan. Als de tanden te lang worden kunnen ze terug in het mondje groeien en door het neusje weer naar buiten. Ontzettend pijnlijk dus. Ook krijgt het konijn problemen met eten, waardoor vervolgens weer darmproblemen kunnen ontstaan. Tevens zal het konijn de vacht niet meer kunnen onderhouden of de blindedarmkeutels eten. De conditie van het konijn zal dus snel achteruit gaan. Het is dan ook noodzaak om regelmatig het gebit van uw konijn te controleren. U kunt dit vrij makkelijk controleren door even de lipjes omhoog te duwen om te zien of de ondertanden nog netjes achter de boventanden staan. Is dit niet het geval, raadpleeg dan een dierenarts. De dierenarts kan heel de tandjes weer inkorten (let op: laat dit wel door een konijnkundig dierenarts doen).

 

 

Konijnen kunnen ook haken aan de kiezen krijgen. Haken maken wondjes in de tong of wang en is zeer pijnlijk; het konijn zal steeds langzamer gaan eten. Vaak heeft het konijn natte mondhoeken van het kwijlen. Bij meer pijn komt het konijn wel op het eten afgerend, maar zal niet gaan eten. Raadpleeg in dit geval ook de dierenarts. De dierenarts kan de tandjes weer inkorten. Dit heeft echter niet onze voorkeur. Het slijpen van de tanden brengt veel stress voor uw konijn met zich mee en als uw dierenarts niet slijpt, maar knipt, kan dit makkelijk abcessen vormen in de kaak, die niet tot nauwelijks te behandelen zijn. Beter is het dus om de snijtanden volledig te laten verwijderen, dit is een eenmalige ingreep. Uw konijn kan daarna nog steeds goed brokken eten, groenvoer zal uw echter in stukjes moeten snijden zodat uw dier dit met zijn lipjes kan pakken en op kan eten. Een stuk wortel afbijten zal hem natuurlijk niet meer lukken.

 

Oortjes controleren
Kijk regelmatig in de oren of er geen korsten in zitten (oormijt). Is dit wel het geval, neem dan direct contact op met een dierenarts. Een verwaarloosde oormijt kan uiteindelijk tot binnenoorontsteking leiden.

 

Konijnen vervoeren
We raden het absoluut af om konijnen los in de auto, doos of tas te vervoeren. Gelukkig zijn er speciale vervoersmanden in de verkoop om uw konijn veilig te vervoeren. Omdat er zoveel verschillende vervoersmanden te koop zijn, kan het lastig zijn om een geschikte mand uit te zoeken. Hierna volgen een paar punten waarmee u rekening kunt houden bij de aanschaf van een vervoersmand. Een mand die van boven open kan, heeft als voordeel dat je het konijn er net zo makkelijk uithaalt als dat je het er inzet. Het konijn kan zich bijna niet verzetten.

Bij een mand waarvan het deurtje aan de voorkant opengaat, kan het konijn tegenstribbelen door een van de poten achter de deuropening te zetten. Het konijn kan dan met moeite uit de mand gehaald worden. Opengewerkte manden geven het konijn een onveilig gevoel, daarom is een dichte vervoersmand fijner voor het konijn, omdat het konijn dan het gevoel kan hebben dat hij onzichtbaar is. Bij goedkope manden is vaak op het materiaal bezuinigd wordt. Vaak zie je dan dat klemmetjes afbreken of dat er scheurtjes in het plastic ontstaan. Het gevaar hiervan is dat de mand onverwacht kan losschieten en het konijn kan ontsnappen of zich lelijk kan bezeren. Daarnaast moet de mand stevig en stabiel zijn. 

Joomla Templates - by Joomlage.com